Popular Posts

[Malay] SUP AYAM DAN JAGUNG l CHICKEN AND CORN SOUP

[Malay] SMOOTHIE PIE BLUEBERRY

[Malay] HOMEMADE BREAD CRUMBS


Bread crumb.. mesti ramai nak try masakan yang menggunakan bread crumb kan.. tapi cari kat kedai xdak.. payah nak jumpa.. stok habis.. apa kata kita pakat buat dekat rumah.. Hari ni HazTa Cooking akan update cara untuk membuat bread crumb dengan mudah di rumah.. 

Pembaca boleh guna pelbagai jenis roti yang ada kat kedai tu.. Tapi kami prefer untuk menggunakan roti potong.. lebih senang diperoleh dan senang nak bakar.. Untuk HazTa Cooking, kami prefer roti wholegreal (Gardenia).. so, apa tunggu lagi... jom pakat2 try.. Jangan lupa share resepi ni k.. 

Bahan - Bahan:
Roti (beberapa keping)
Secubit Garam


Langkah Membuat:

1. Bakar kepingan roti. Boleg guna pembakar roti ataupun just bakar dalam periuk..
2. Rasa roti dah rangup.
3. Keluarkan dan potong kepada saiz yang lebih kecil.
4. Masukkan ke dalam pemutar makanan.. kalau xdak food processer yang canggih2 tu, just guna mesin kecik.. 
5. Masukkan sekali garam.. ni just untuk rasa je.. kalau rasa xnak guna, boleh aaikan garam.
6. Mesin roti tadi sampai hancur.
7. Dah hancur, simpan dalam bekas kedap udara..

** Jangan bakar sampai roti hitam samgat, nnti mesin warna dia xcantik..

**Picture from google image

Comments