Popular Posts

[Malay] SUP AYAM DAN JAGUNG l CHICKEN AND CORN SOUP

[Malay] SMOOTHIE PIE BLUEBERRY

[Malay] HOMEMADE BREAD CRUMBS

[Malay] CARAMEL SALTED l SOS CARAMEL MASIN

Ramai diantara kita ni yang suka makan sos caramel ni.. Tapi tidak ramai yang mengetahui cara untuk memyediakan sos tersebut.. Disini Hazta Cooking akan menunjukkan cara yang mudah dan senang untuk menyediakan sos caramel ni.. 


BAHAN-BAHAN
200 g gula
50 g mentega
75 ml krim double
50 ml air
1/2 st garam

_____________________________________________________



KAEDAH

1. Letakkan gula dalam kuali dengan 50ml air, dan perlahan-lahan panaskannya dengan haba yang rendah, pusing - pusingkan kuali tetapi jangan kacau gula sampai cair (ini untuk mengelakkan dari gula larut dan menjadi jernih).

2. Naikkan suhu api dan simmer perlahan-lahan, putarkan kuali dengan lebih kerap, sehingga anda mempunyai karamel emas yang jelas dan gelap.

3. Kemudian masukkan mentega dan krim. Pukul bahan secara berhati2 dan pantas. Teruskan memukul bahan sehingga permukaannya licin, kemudian masukkan garam.

4. Simpan didalam bekas dan biarkan ia sejuk. Pastikan ia kembali kepada suhu bilik sebelum digunakan.



**Picture from Google Image

Comments