Popular Posts

[Malay] SUP AYAM DAN JAGUNG l CHICKEN AND CORN SOUP

[Malay] SMOOTHIE PIE BLUEBERRY

[Malay] HOMEMADE BREAD CRUMBS

[Malay] PUMPKIN PORRIDGE l BUBUR LABU

Assalamualaikum pembaca.. hari ni HazTa Cooking akan share resepi bubur labu.. Bak kata cousin admin, hampa makan pangkin dak?? haa... Orang Kedah mesti tau pangkin tu apa... hairan tetiba dia tanya makan pangkin ke x kan?? Sebenarnya dia tanya hampa makan pumpkin ke x..  Makan pumpkin nanti jadi pandai dia kata.. **kata2 dari budak yang xmakan or sentuh buah dengan sayur.. ahahaha...
So hari ni admin share resepi bubur labu untuk semua sebab cousin admin kata makan labu boleh jadi pandai.. hhmmm... Nak jadi pandai kena makan labu.. Katanya lah kan.. tu ayat mudah nak ajar budak2 makan sayur dengan buah2 ye pembaca.. Bukan senang nak ajar budak2 makan sayur.. Kita yang besar ni kena pikir banyak cara nak attract their attention.. 


BAHAN-BAHAN:
Labu 1 paun 
½ cawan kacang segar, atau kacang kering dan direndam
1¼ cawan tepung beras 
½ cawan air panas
garam
gula
2 sudu kacang pine


CARA MEMBUAT:

Sediakan Labu:

1. Masukkan labu ke dalam periuk berat, tambahkan 3 cawan air dan penutup. Masak selama 15 minit dengan api sederhana sederhana.

2. Buka, tambah kacang dan penutup. Masak lagi 15 minit, sehingga ia cukup lembut untuk dimakan dan kacang dimasak. Sekiranya semuanya masih sukar, masak sedikit lagi. Anda mungkin perlu menambah lebih banyak air.

3. Biarkan ia sejuk.


Sediakan Adunan:

1. Dapatkan mangkuk besar dan kecil. Dalam yang lebih besar tambahkan 1 cawan tepung beras dan ¼ sudu teh garam. Kita akan menggunakannya untuk membuat bebola beras kita.

2. Dalam mangkuk yang lebih kecil tambahkan ¼ cawan tepung beras dan secubit garam. Kita akan menggunakan ini untuk dusting dan membuat bubur lebih tebal dan likat.

3. Tambah air panas ke mangkuk besar. Gaulkannya dengan sudu. Apabila ia cukup sejuk untuk dikendalikan dengan tangan, adun sehingga adunan halus dan lembut, kira-kira 1 minit. Letakkan doh dalam beg plastik dan biarkan selama 10 minit.


Buat Bebola Kek Beras:

1. Gunakan kira-kira 1 sudu daripada mangkuk kecil untuk papan pemotong anda (dusting).

2. Bahagikan bungkus adunan menjadi 2 bahagian. Semasa anda bekerja dengan bahagian pertama, tutup yang lain dengan bungkus plastik supaya tidak kering.

3. Keluarkan adunan kecil kira-kira ½ inci diameter. Tekan beberapa kacang pine ke tengah dan gulung di antara tangan anda ke dalam bola. Letakkannya di papan pemotong dan ulangi sehingga kacang pain habis. 

4. Kemudian membuat bebola kek beras tanpa kacang, dan teruskan sehingga anda telah menggunakan kedua-dua bahagian adunan. Tutup bola dengan balutan plastik supaya adunan tidak kering.

Buat Bubur Labu:

1. Pindahkan labu yang dimasak ke pinggan besar atau mangkuk besar. Asingkan isi labu yang masak dari kulit dengan sudu dan letakkan semula ke dalam periuk. Buang kulit.

2. Mash labu dengan masher kentang atau sudu kayu sehingga lembut.

3. Tambah 3 cawan air dan tutup. Biarkannya mendidih selama 7 hingga 8 minit dengan api yang sederhana tinggi.

4. Masukkan bebola kek beras dan kacau beberapa kali.

5. Tambah ¼ cawan air ke dalam mangkuk kecil tepung beras yang dikhaskan. Kacau dengan sudu.

6. Masukkannya ke dalam periuk, ia akan membuat bubur lebih likat. Kacau beberapa kali.

7. Apabila semua bola kek beras mengambang ke permukaan, masak lagi 5 minit, kacau sekali-sekala.

8. Keluarkan dari panas dan tambah ½ ts garam dan gula untuk rasa anda.


Hidangan:

1. Boleh dimakan selepas masak.

2. Sekiranya anda mempunyai lebihan bubur, masukkan ke dalam bekas kedap udara dan sejukkan  dalam peti sejuk sehingga 1 hingga 2 hari. Anda boleh hidangkannya sejuk atau memanaskannya semula dalam kuali kecil.






**Picture from thekitchn.com and swisshansik.wordpress

Comments