Popular Posts

[Malay] SUP AYAM DAN JAGUNG l CHICKEN AND CORN SOUP

[Malay] SMOOTHIE PIE BLUEBERRY

[Malay] HOMEMADE BREAD CRUMBS

[Malay] KUAH AYAM KLASIK l CLASSIC CHICKEN BROTH



BAHAN - BAHAN:
1 ekor ayan yang telah dicuci
4 lobak merah (hiris tebal)
3 tangkai saderi (hiris tebal)
3 bawang (potong quarters)
10 daun pasli
1 labu bawang putih (potong dua di tengah2 antara bawang)
1 daun bay
2 ts lada
2 daun thyme
Garam secukup rasa

_______________________________________________________________


CARA MEMBUAT:
1. Letakkan semua bahan ke dalam periuk besar dan tutup dengan air. 
2. Didihkan selama 2-3 jam. 
3. Perasakan dengan garam dan lada secukup rasa. 
4. Berhati-hati, tapiskan sup dan biarkan sejuk. 
5. Setelah disejukkan sepenuhnya, lemak akan mengeras pada permukaan sup. Jika anda tidak mahu menggunakannya, keluarkan lemak menggunakan sudu slotted.



* Jika menggunakan ayam keseluruhan, daging ayam yang dimasak boleh digunakan dalam resipi lain, jadi jangan buang!







**Picture from wonkywonderful.com and goodhousekeeping.com

Comments