Popular Posts

[Malay] SUP AYAM DAN JAGUNG l CHICKEN AND CORN SOUP

[Malay] SMOOTHIE PIE BLUEBERRY

[Malay] HOMEMADE BREAD CRUMBS

[Malay] SOMTAM THAI




BAHAN - BAHAN:
2 cawan betik hijau (dihiris halus)
2 sudu makan kacang tanah (dibakar)
2 sudu makan air
2 ulas bawang putih yang dikupas
1 - 2 cili mata padi
1 sudu makan udang kering
½ keping gula melaka
7 tomato ceri
½ limau (diambil jus)
1½ sudu makan sos ikan
1 - 2 kacang panjang

___________________________________________________________

CARA MEMBUAT:
1. Hancurkan segenggam kacang tanah secara kasar.

2. Cairkan gula melaka dalam kuali kecil pada suhu rendah atau sederhana, sambil menambah 2 sudu makan air. Proses perlu dilakukan sehigga gula melaka tadi berkilat dan sedikit likat. Ini menjadikannya lebih mudah untuk dicampurkan dengan salad.

3. Kupas betik. Lebih mudah kalau anda guna mesin pencincang atau slicer mandolin. Kemudian rendam dalam air sejuk sementara anda menyiapkan bahan yang lain. Ini menjadikan betik tersebut lebih rangup dan mengurangkan kanji pada betik.


4. Potong kacang hijau menjadi kepingan satu inci. Buangkan hujungnya.

5. Ambil cili dan bawang putih yang dikupas dan tumbuk dengan lembut menggunakan lesung batu.

6. Tambah udang dan terus tumbuk secara perlahan. 

7. Masukkan kacang tanah yang dihancurkan dan kacau dengan baik.

8. Tambahkan pepaya yang dicincang dan terus tumbuk secara perlahan.  

9. Gunakan sudu yang lebih besar sebagai alat sokongan, dengan cara itu anda boleh mengalihkan salad di dalam mortar dan ia tidak jatuh semasa menggaul.

10. Masukkan gula melaka yg dicairkan tadi, tomato, kacang, jus limau dan sos ikan. 

11. Teruskan menggaul dengan perlahan. Setelah semua sebati, SOMTAM boleh dihidangkan. 








**Picture from ithaka.travel and thai-food-online.co

Comments