Popular Posts

[Malay] SUP AYAM DAN JAGUNG l CHICKEN AND CORN SOUP

[Malay] SMOOTHIE PIE BLUEBERRY

[Malay] HOMEMADE BREAD CRUMBS

Bubur Jagung Lemak Berkrim 😘

Assalamualaikum wbt

Bahan - Bahan
2 Cup Pulut Putih (Basuh bagi cuci na..)
3 Tongkol Jagung (Ambil isi ye.. Batang buang)
1 liter Santan (Mak kata ikut besar periuk.. 😂 santan cair tau.. Bukan likat..)
Garam (sesedap rasa)
Gula (sesedap rasa)
Air (nak guna masak pulut tu bagi kembang sikit nanti.. sebelum letak santan)

Cara Membuat
1. Masukkan pulut dan air sikit.. macam kata tadi.. just bagi pulut tu kembang sikit je.. untuk kuah kita guna santan.. so air jangn banyak sangat.. incase dah letak air tu, tetiba air dh kering, pulut xkembang sngat.. Macam mana kan?? Tambah air.. Tambah sikit je.. sampai nampak kata pulut tu dah kembang.. Hampa kena kacau dia tau.. jangan tinggai.. sat lagi dia melekat dekat periuk mau hangit pulut hampa.. 

2. Lepas pulut dah kembang.. boh jagung.. kacau lagi.. tapi jangan lama sangat.. sebab dah boleh boh santan..

3. Hampa boh santan tu.. Hampa sambung kacau.. Mak kata "hang kacau jangan sampai naik kepala.. xsedap"

4. Hampa boh garam gula sampai jadi rasa hampa nak..

5. Hampa tengok dia dah likat sikit kuah tu.. jagung dengan pulut pun dah lembut.. hampa dh boleh rasa lah.. sedap ka dak.. kalau xrasa lagi.. hampa tambah gula garam tu.. jangan telebih sudehhhh.. nanti dapat penyakit pulak.. 😅

Comments